•  
  • "Odumiranje" najbolji film 43. SOFEST-a

   Naslovna / Vesti / "Odumiranje" najbolji film 43. SOFEST-a
   05. Jul 2014.
   Film Miloša Pušića je tematski aktuelan, kompletan i nadahnut u svim aspektima filmskog izraza

   ODLUKA ŽIRIJA O NAGRAĐENIM FILMOVIMA 43. FILMSKOG FESTIVALA U SOPOTU

    

   Žiri takmičarskog programa 43. Filmskog festivala u Sopotu u sastavu:

   Miroslav Momčilović - predsednik žirija, reditelj, Srbija

   Nikolina Jelisavac, glumica, Bosna i Hercegovina

   Radoslav Vladić, direktor fotografije, Srbija

    

   je na završnoj sednici, pošto je pogledao sve filmove u takmičarskom programu, doneo Odluku o nagrađenim filmovima: 

    

   1.VELIKA STATUETA SOFEST ZA NAJBOLJI FILM FESTIVALA i novčani iznos od 200.000 din, dodeljuje se producentskoj kući HIT AND RUN PRODUCTION za film „ODUMIRANJE“. Nagrada je doneta jednoglasno.

    

   Obrazloženje: Film Miloša Pušića je tematski aktuelan, kompletan i nadahnut u svim aspektima filmskog izraza.

    

   2.NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 100.000 din, dobija SLOBODAN SKERLIĆ za film „TOP JE BIO VREO“. Nagrada je doneta jednoglasno.

    

   Obrazloženje: Skerlićeva režija svedenim postupkom, hirurški precizno, otvara i zatvara ratno vreme koje je ostavilo duboke tragove na ljude u našem regionu.

    

   3.         NAGRADU ZA NAJBOLJI SCENARIO, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 100.000 din, dobija DUŠAN SPASOJEVIĆ za film „ODUMIRANJE“. Nagrada je doneta jednoglasno.

    

   Obrazloženje: Nagrada za scenario ide u ruke Dušanu Spasojeviću za originalan i nadahnut pristup izuzetno značajnoj temi - odumiranju srpskog sela.

    

   4.         NAGRADU ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 70.000 din, dobija BORIS ISAKOVIĆ za ulogu u filmu „ODUMIRANJE“. Nagrada je doneta jednoglasno.

    

   Obrazloženje: Nagrada se dodeljuje za studiozan pristup, zrelost i slojevitost glumačke igre, koji emotivno i izuzetno uvjerljivo svojim raskošnim talentom, Boris Isaković ostvaruje u liku Straje.

    

    

   5.         NAGRADU ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 70.000 din, dobija ANITA MANČIĆ za uloge u filmovima „TOP JE BIO VREO“ i „GDE JE NAĐA“. Nagrada je doneta jednoglasno.

    

   Obrazloženje: Nagrada se dodeljuje za dve izuzetne glumačke kreacije u kojima Anita Mančić svojim darom i izuzetnom emotivnom snagom, dirljivo i ozbiljno, različitim pristupom, pažljivo odabranim glumačkim sredstvima a jednako uspešno, gradi sudbinu ova dva kompleksna lika.

    

   6.         NAGRADU ZA NAJBOLJI FILM PO ODLUCI ŽIRIJA PUBLIKE (u sastavu Jasna Maričić-Mirilović - predsednica žirija, Nevena Vojinović, Aleksandar Tripković) koju čine statueta SLOBODA i novčani iznos od 100.000 din, dobija film „GDE JE NAĐA“. Nagrada je doneta jednoglasno.

    

   Obrazloženje: Lutanja sredovečnog čoveka koja u filmu započinju potragom za njegovom nestalom kćerkom Nađom kroz veoma živopisan spektar mesta, ljudi i situacija vođena su majstorskom glumom Svetozara Cvetkovića u glavnoj ulozi.

   Podjednako dobra gluma mlade Isidore Simijonović dočarava još jedan kvalitet ovog filma - mladost.

   Pretežno debitantska ekipa, koja nam je uprkos skromnom budžetu, prikazala ovaj kvalitetan film, predvođena mladim rediteljima obećava budućnost srpske kinematografije.

    

   7.         NAGRADU ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 50.000 din, dobija IVAN DENIĆ za film „MAMULA“. Nagrada je doneta jednoglasno.

    

   Obrazloženje: Ivan Denić svojim scenografskim radom, istraživanjem i inventivnim promišljanjem u ovom filmu gradi zlokobni mikrokosmos i time ovoj priči daje funkcionalni i vizuelni pečat.

    

   8.         NAGRADU ZA NAJBOLJI SNIMATELJSKI RAD, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 50.000 din, dobija DUŠAN JOKSIMOVIĆ za film „TOP JE BIO VREO“. Nagrada je doneta jednoglasno.

    

   Obrazloženje: Nagrada za najbolji snimateljski rad dodeljuje se Dušanu Joksimoviću, za izrazito funkcionalnu fotografiju koja svojom kompaktnošću i estetskim sadržajem znatno doprinosi opštem doživljaju filma „Top je bio vreo“.

    

   9.         NAGRADU ZA NAJBOLJU KOSTIMOGRAFIJU, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 50.000 din, dobija TATJANA RADIŠIĆ za film „TOP JE BIO VREO“. Nagrada je doneta jednoglasno.

    

   Obrazloženje: Tatjana Radišić svojim kostimskim kreacijama, verodostojno i u funkciji filma, oslikava vreme, prostor, atmosferu i karaktere likova i na taj način, osim sadržajnog, daje veliki doprinos i vizuelnom identitetu.

    

   10.       NAGRADU ZA NAJBOLJU ORIGINALNU MUZIKU, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 50.000 din, dobija DEJAN KOSTIĆ za film „ODUMIRANJE“. Nagrada je doneta jednoglasno.

    

   Obrazloženje: Nadimak govori sve. Kostićevo virtuozno izvođenje na harmonici upotpunjuje inače jak emotivni naboj filma „Odumiranje“.

    

   11.       NAGRADU ZA NAJBOLJU MONTAŽU, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 50.000 din, dobija ĐORĐE MARKOVIĆ za film „TOP JE BIO VREO“. Nagrada je doneta jednoglasno.

    

   Obrazloženje: Markovićevo ritmičko struktuiranje u prvi plan stavlja ljudsku nemoć, patnju i beznađe u ratnom vihoru i na taj način ovo delo čini kompletnim.

    

  •