•  
  • Pretposlednji dan festivala i zatvaranje

   Naslovna / Vesti / Pretposlednji dan festivala i ...
   04. Jul 2014.
   Gde je Nadja, Kad ljubav zakasni, Top je bio vreo

   Večeras je od 18.00 na programu film „Gde je Nadja“,  omnibus grupe autora

   Nađa, osamnaestogodišnja devojka, nestala je bez traga, ne dajući prethodno nikakvu najavu da bi to mogla uraditi. Njen otac, Svetozar kreće u potragu za njom bez pretpostavke gde bi mogao da je pronađe. U toj potrazi on otkriva svet u kojem njegova ćerka provodi vreme, za koji on sam nije imao pojma da postoji, kao i naličje odrastanja u velikom gradu.

    

   od 20.00 film „Kada ljubav Zakasni“, reditelja Ivana Stefanovića

   Uspešni mladi advokat Radmilo već je godinama zaljubljen u lepu Beograđanku Ljiljanu. Uprkos tome što je najpoželjniji neženja svog malog grada, on odoleva svim primamljivim bračnim ponudama, i ostaje odlučan u nameri da baš Ljiljana bude njegova žena. Sa druge strane, Ljiljana sanjari o braku sa Momčilom koji u presudnom trenutku pokazuje svoje pravo lice i odbija da se oženi Ljiljanom, ismevajući je. Tako ona iz čistog prkosa pristaje da se uda za Radmila, i oni zajedno odlaze u palanku, gde ih očekuju mnogi radoznali i sumnjičavi pogledi.

    

   Sutra od 20.00 na programu je poslednji film na 43. Sofest-u, „Top je bio vreo“u režiji Bobana Skerlića

   Tema filma je odrastanje, sazrevanje dečaka u opkoljenom, bombardovanom Sarajevu početkom devedesetih godina. Granata s brda ubija roditelje desetogodišnjaka tokom opsade Sarajeva 1994. Dečak prestaje da govori. Prihvata ga komšinica i neguje kao svog sina. Kada dečaka lokalni nasilnici izbace iz opustošenog stana, on počinje da lunja ulicama sa školskim drugom, gde prerano i prebrzo prolazi kroz proces odrastanja. Upoznaje sa značenjem reči sila, seks, smrt. Uči kako se napreduje. Uči o sistemu vrednosti. Uči o tome šta je važno u životu. Komšinica bezuspešno pokušava da ga zaštiti. Dečak srlja u propast. Smrt i patnja postaju deo njegove svakodnevice.

    

    

   Nakon projekcije filma, u 21.45 - dodela nagrada i svečano zatvaranje Festivala.

     

   Sutra u 22.00 u Galeriji Centra za kulturu Sopot održaćemo kratku press konferenciju sa nagrađenima.

    

    

  •