•  
  • Mira Karanović i Lečić otvorili 43. Festival!

   Naslovna / Vesti / Mira Karanović i Lečić otvorili 43. ...
   01. Jul 2014.
   „Proglašavamo 43. Filmski festival u Sopotu otvorenim", izgovorili su unisono Mirjana Karanović i Lečić.

   Želim večeras da vam se obratim i kao Branislav, ne Nušić nego Lečić, i da vam kažem da uživam u ovoj večeri i ovom Festivalu.  Ali mi kao Nušićevi junaci, ja kao Čeda, Mira kao Živka i na kraju ja i kao Nušić, možemo da vam poručimo da bez kulture nemamo razloga da se radujemo ni ovom danu ni sutrašnjem“, rekao je glumac Branislav Lečić na svečanom otvaranju 43. SOFEST-a.

   „Proglašavamo 43. Filmski festival otvorenim“, izgovorili su unisono Mirjana Karanović i Lečić.

    

   Mirjana Karanović i Branislav Lečić inače tumače uloge Nušićevih junaka u pozorištu, dok Lečić igra i samog Nušića u predstavi „Rođendan“ po tekstu Dušana Kovačevića, čije je delove Lečić citirao na otvaranju 43. SOFEST-a.

   Njih dvoje su do bine stigli u kočijama.

   Povodom 150. godišnjice rođenja Branislava Nušića, na Festivalu će biti prikazane četiri filmske verzije njegovih komedija, i to "Sumnjivo lice", "Dr", "Narodni poslanik" i "Masmediologija na Balkanu"

   Ove godine, defile autora i glumaca je bio u oldtajmerima. Prodefilovali su članovi autorskih ekipa i protagonisti filmova: "Vojna akademija 2", "Mamula", "Odumiranje", "Gde je Nađa" , "Kad ljubav zakasni", "Top je bio Vreo", kao i članovi ovogodišnjeg Žirija.

   Među gostima u oldtajmerima su bili i glumci Miloš Samolov  i Nikola Kojo.

   Publiku je zabavio i sekstet Jovana Maljokovića kao i KUD „Kosmaj“.

   Pred projekciju filma Vojna akademija 2, okupljeni su uživali i u tradicionalnom vatrometu.

   Nagrade 43. SOFEST-a biće dodeljene za 10 kategorija:

   produkciji najboljeg filma, za najbolju režiju, scenario, žensku i mušku ulogu, scenografiju, snimateljski rad, kostimografiju, originalnu muziku, montažu kao i za najbolji film po odluci Žirija publike.

    

   Žiri na ovogodišnjem Festivalu čine:

   Nikolina Jelisavac - glumica (Banja Luka), Miroslav Momcilović - reditelj (Beograd), Radoslav Vladić - direktor fotografije (Beograd)

   Festival se održava u Centru za kulturu Sopot i trajaće do subote 5. jula, kada će biti proglašeni pobednici.

    

  •